top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaaike Fris

Vier tips voor een opgeruimde speelhoek

Het voelt vaak van korte duur; een opgeruimde woonkamer. Want als het tijd is om te spelen, ligt de vloer binnen no-time bezaaid met al het speelgoed waar jouw kleintje het liefst mee speelt. Je struikelt nog net niet over een speelgoedauto en met een lego steen tussen je tenen besef je je dat jij degene bent die het straks allemaal weer moet opruimen. En vaak ligt het ook nog overal, van losse onderdelen tot grote attributen.. Waar moet je straks beginnen?!


Met deze vier tips zorg je ervoor dat het opruimen van het speelgoed je straks zo weinig mogelijk tijd en energie kost en pak je dit probleem voor eens en altijd aan.

Tip 1: Zorg dat je overzicht hebt van al het speelgoed dat je in huis hebt. Dat klinkt misschien niet heel logisch, toch is dit een belangrijke eerste stap. Door het te verzamelen op een plek inventariseer je wat er eigenlijk allemaal is qua speelgoed, en krijg je inzichtelijk op welke plekken in huis je speelgoed bewaart. Zorg voor een ruime plek en loop alle ruimtes in huis na, van de woonkamer tot de slaapkamer. Sorteer vervolgens al het speelgoed op soort, dus knuffels bij elkaar, bouwmaterialen bij elkaar, auto’s bij elkaar, etc.


Tip 2: Wanneer je al het speelgoed hebt gesorteerd is het tijd voor de volgende stap; bepalen wat je wilt houden. Kinderen vanaf een jaar of 3-4 kunnen heel goed beslissen of ze ergens blij van worden. Vraag bijvoorbeeld om hun drie favoriete speelgoeditems uit te zoeken en vergelijk de rest van al het speelgoed met deze top 3.


Tip 3: Als je al het speelgoed (samen) hebt bekeken, kun je overgaan tot opbergen. Zorg dat je vaste plekken creëert in huis waar je het speelgoed opbergt en maak een indeling op (speelgoed)soort. Dat maakt het opruimen straks ook een stuk makkelijker. Zorg er daarnaast ook voor dat jouw kindje er makkelijk bij kan. Denk ook aan multifunctionele opbergmanieren en probeer de ruimte die er is, zo slim mogelijk te gebruiken. Denk aan een opbergbank met onder het zitgedeelte bakken voor speelgoed of het gebruik van de muur voor bijvoorbeeld een autowand met magneten,


Tip 4: Laat vervolgens zien wat opruimen eigenlijk is; spullen terugleggen op hun vaste plek. Geef het goede voorbeeld en doe het de eerste paar keren vooral samen. Maak er een spelletje van zodat kinderen uiteindelijk zelfstandig kunnen opruimen!


Tot slot, en misschien nog wel het allerbelangrijkste: het gaat erom hoe jij tegen opruimen aan kijkt, want daar zijn kinderen het meest gevoelig voor.165 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page