Wat te doen met kleding die je niet meer draagt? Je kent het misschien wel, je hebt je kledingkast opgeruimd en helemaal opnieuw ingedeeld. Je bent tevreden met het resultaat en elke keer als jij je kast open doet zie je alleen de items waar je blij van wordt. Maar tijdens het opruimen ben je ook een aantal kledingstukken tegen gekomen waar je niet meer zo blij van werd. En nu zit je met vuilniszakken vol met kleding die geen ‘joy meer sparken’. Je vraagt je af wat je kunt doen met kleding die je niet meer draagt. In deze blog lees je mijn tips hoe je afstand kunt nemen van jouw kledingstukken. Mijn eerste tip: bekijk per kledingstuk wat je er mee zou willen doen. Zo ontstaan er verschillende stapels, bijvoorbeeld: ‘verkopen’, ‘doneren’, en ‘weggeven’. De opties heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet.
Verkopen:
Het is tegenwoordig steeds gemakkelijker om je kleding online te verkopen. Met apps als ‘United Wardrobe’ en ‘Vinted’ is het een kwestie van de app downloaden en vervolgens kost het je weinig moeite een kleding stuk erop te zetten tegen de prijs die jij redelijk vindt. Zelf heb ik een recent een goede ervaring gehad met ‘Vinted’ toen ik mijn cameratas verkocht. Daarnaast is Marktplaats ook een bekend online platform waar je onder andere kleding kunt verkopen. Ook zijn er op Facebook verschillende verkoopgroepen per regio te vinden, waar je je items kunt aanbieden tegen kleine prijzen.
Designer items
Heb je (merk) items waar je veel geld aan uit hebt gegeven? Dan zijn de luxe platforms ‘Designer vintage’ en ‘Rebelle’ een optie om deze items te verkopen. Bij Rebelle kun je er zelfs voor kiezen om het hele verkoopproces over te laten nemen zodat je er zelf geen werk aan hebt. Zo maak je een ander blij met jouw designer items!
Verkopen aan een winkel
Een andere optie om van je van je kleding te ontdoen is het verkopen aan winkels. Ook hiervoor bestaan verschillende mogelijkheden. Houd er rekening mee dat de tweedehands winkels zich aanpassen aan de seizoenen en ze soms ook kleding uit een bepaald seizoen weigeren. Vraag daarom eerst na of ze winter en/of zomerkleding innemen. Daarnaast moeten de kledingstukken in goede staat zijn en soms neemt de winkel ook alleen merkkleding aan. Een voordeel van het verkopen aan een tweedehandswinkel: de opbrengst wordt verdeeld tussen jou en de winkel en jij hoeft er verder niet meer naar om te kijken. In Amsterdam kun je terecht bij ‘Mooi’ en ‘De Ruilhoek’. Online kun je voor jouw items terecht bij ‘Jouw Marktkraam’. Bij H&M kun je trouwens ook terecht met jouw kledingstukken, zelfs versleten items en oude sokken zijn welkom. Bij inlevering van een volle tas ontvang je een kortingsbon van 15%. H&M zorgt ervoor dat het bij de dichtstbijzijnde recyclingfaciliteit terecht komt waar het vervolgens met de hand gesorteerd wordt. "Alles wordt opnieuw gedragen / hergebruikt / gerecycled”, aldus H&M.
Organiseer een kledingparty/kledingruil
Een andere manier om van jouw kleding af te komen is het organiseren van een (digitale)kledingruil met vrienden en/of familie. Let er bij het ruilen op dat je zelf ook echt alleen items meeneemt waar je blij van wordt! Een online platform voor het ruilen (en verkopen!) van jouw kleding is er ook. Via ’Swopster’ kun je jouw kledingstukken ruilen voor iets wat jij leuk vindt. Je kunt eenvoudig een account aanmaken en contact met elkaar opnemen wanneer je iets wilt ruilen.
Tip bij het verkopen van jouw kleding:
Zorg ervoor dat je met jezelf een bepaalde periode afspreekt wanneer je de kledingstukken verkocht wil hebben en wat je ermee doet als je items niet verkoopt. Zo voorkom je dat het maar op je to-do lijst blijft staan en het een actie wordt waar geen einde aan komt. Wees bij items die je wil verkopen kritisch. Is het item beschadigd, of heeft het z’n beste tijd gehad? Wellicht is verkopen dan niet de juiste optie. Probeer te voorkomen dat het niet een manier is om nog geen afstand te doen van deze kledingstukken.
Weggeven en/of doneren:
Weggeven en/of doneren kan natuurlijk ook. Weten dat jouw kledingstukken goed terecht komen en je er een ander blij mee maakt, dat geeft je zelf ook een goed gevoel. Heel vaak in mijn opruimsessies krijg ik terug dat waneer men weet dat het goed terecht komt, ze er ook makkelijker afscheid van kunnen nemen.
Weggeven aan vrienden/familie
Kledingstukken weggeven aan familie en/of vrienden is een optie die ik vaak hoor. ‘Oh, dit is echt wat voor …’. Maak een stapel met kledingstukken waarvan je weet dat een ander uit jouw omgeving er blij van wordt. Mijn tip hierbij is, om deze kledingstukken te verzamelen en je familie/vrienden uit te laten zoeken wat ze leuk vinden. Houd het laagdrempelig en benadruk dat ze een keuze hebben. Zo voorkom je dat het voor de ander voelt als een verplichting om alle kledingstukken over te nemen. Een andere optie is het plaatsen van een oproepje op Facebook om mensen in jouw omgeving te bereiken.
Kringloopwinkels
Kleding waar je snel en gemakkelijk vanaf wilt, kun je doneren aan een kringloopwinkel. Mijn tip; kijk in jouw omgeving waar de dichtsbijzijnde kringloopwinkel is en hoe je jouw kleding kunt inleveren.
De Kledingbank
De Kledingbank zorgt ervoor dat herbruikbare kleding en schoeisel terecht komt bij mensen die het hard nodig hebben maar het zelf niet (meer) kunnen betalen. Mensen die naar de Voedselbank gaan mogen een aantal keer per jaar een aantal outfits voor zichzelf en familieleden uitzoeken. Naast kleding is de Kledingbank trouwens ook blij met dekbedden, hoezen, gordijnen, maar ook verzorgingsproducten kunnen ze goed gebruiken.
Leger des Heils Wanneer je jouw kleding inlevert bij het Leger des Heils wordt deze vervolgens verkocht tweedehandswinkels en/of aan textielsorteerbedrijven. Het geld dat het Leger des Heils hiermee verdient wordt weer gebruikt om projecten van het Leger des Heils te ondersteunen. Een deel van de ingezamelde kleding wordt apart gehouden om uit te delen bij rampen en noodsituaties. Zo draag jij bij aan dit goede doel als je jouw kleding naar het Leger des Heils brengt. Dress for Succes Hier kun je terecht met jouw nette, representatieve kleding. Dress for Succes is namelijk opgericht om werkzoekenden aan een nieuwe outfit te helpen wanneer ze solliciteren voor een nieuwe baan of een andere belangrijke gesprekken moeten voeren. Winkels zitten onder andere in Amsterdam, Eindhoven, Leiden en Maastricht. Naast kleding zijn ze ook blij met schoenen en accessoires (zoals ceinturen, sjaals, tassen, dassen en sieraden). Kledingcontainer
Wat er gebeurd met kleding die je inlevert bij een kledingcontainer, daar bestaat nogal weleens wat onduidelijkheid over. Het is misschien wel de snelste manier om van jouw kleding af te komen. Ook kapotte en versleten kledingstukken kun je hier kwijt. Kleding en spullen die uit de textielbak komen, worden eerst gesorteerd. Items die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt gerecycled. Zo wordt er bijvoorbeeld vloerbedekking of vulmateriaal voor autostoelen van gemaakt. De kledingcontainers van Sympany hebben als uitgangspunt een circulaire textielketen. Ze verkopen wat herdraagbaar is en recyclen wat overblijft. Het geld dat zij verdienen investeren ze in innovatie.
Door kleding te verkopen of te doneren zorg je ervoor dat je een ander blij maakt met jouw items. Dit is duurzaam en beter voor het milieu omdat jouw items een tweede leven krijgen en er in dit proces geen nieuwe kleding geproduceerd hoeft te worden. Ik ben benieuwd, welke optie heeft jouw voorkeur?
コメント