Deze tijd van het jaar is het perfecte moment om aan de slag te gaan met het opruimen van jouw huis. We zijn namelijk veel meer binnen, regenachtige dagen zijn weer in aantocht, de dagen worden korter en we hebben behoefte aan warmte en gezellgiheid binnenshuis. De eerste stap daarnaar toe kan betekenen te beginnen met opruimen. De KonMari methode is gemakkelijk te volgen, want je gaat stapsgewijs aan de slag met het opruimen van jouw huis. Niet per ruimte, maar per categorie. Nadat je kleding hebt getackeld, is het tijd om te beginnen met het opruimen van jouw boeken. Wat je kunt doen met kledingstukken waar je niet meer blij van wordt, heb je kunnen lezen in mijn vorige blog. Maar hoe zit dat met boeken? Wat doe je met boeken waar je niet meer blij van wordt? In deze blog lees je er alles over.
Wanneer je je boeken opruimt, kan het helpen om een eregalerij te maken met jouw favoriete boeken. Dat kunnen 3-5 boeken zijn en dit zijn boeken waar je heel blij van wordt. Als je alle boeken hebt vergeleken met de boeken in jouw eregalerij kan het zo zijn dat er een stapel boeken overblijft waar je afscheid van gaat nemen. Denk er bij het opruimen van jouw boeken trouwens wel aan om niet te beginnen met lezen; dan gaat het opruimen erg lang duren..
Er zijn verschillende opties om je boeken een tweede leven te geven. Je kunt jouw boeken verkopen en/of doneren. Maar je kunt je boeken ook een ander doel geven en er bijvoorbeeld mee knutselen. Ik heb de opties voor je op een rijtje gezet.
Verkopen: Voor het verkopen van jouw boeken zijn er verschillende online mogelijkheden. Bol.com: Verkopen via bol.com is misschien wel de makkelijkste manier om afstand te nemen van jouw boeken. Bij bol.com kun je namelijk in jouw account de boeken die je wilt verkopen aanbieden en zelf een prijs bepalen die jij er graag voor zou willen hebben. Let er wel op dat je een bepaald gedeelte van de opbrengst van het boek moet afstaan aan bol.com. Verkopen via boekwinkeltjes.com Via deze website kun je zelf je eigen boekenwinkel openen, hoe leuk is dat! Waar je wel rekening mee moet houden is dat je er wel voor moet betalen om je boeken te verkopen. Dit is afhankelijk van het aantal titels dat je te koop aanbiedt. Marktplaats: Jouw boeken verkopen via marktplaats is natuurlijk ook een optie. Marktplaats is misschien wel de meeste veelzijdig plek om jouw items aan te beiden omdat je er voor van alles en nog wat terecht kunt, en dus ook voor boeken. Ruilen via boekenruilen.nl Jouw boeken ruilen tegen een exemplaar die jij graag wil hebben kan via boekenruilen.nl Je kunt heel gemakkelijk een gratis account aanmaken en een aanbodlijst en een verlanglijstje maken. Doneren: Wanneer je jouw boeken niet wilt verkopen of ruilen, is doneren een optie. En ook voor het doneren van jouw boeken zijn verschillende opties. Book 4 life: Books 4 life is een tweedehandsboekenwinkel waar je jouw boeken kunt doneren. Ze stimuleren hergebruik door tweedehandsboeken in te zamelen en te verkopen tegen een eerlijke prijs. De opbrengst gaat naar goede doelen zoals Amnesty International en Oxfam Novib.
Mini bieb: Kijk eens of er in jouw buurt een mini bieb zit. Ze worden namelijk steeds populairder, kleine kastjes waar je jouw oude boeken kunt achterlaten en een nieuw exemplaar kunt meenemen. Ik heb ze ook wel eens zien staan in de tuin van een klant! Probeer in de mini bieb boeken achter te laten die nog in redelijke conditie (en niet te oud) zijn. Op minibieb.nl kun je zien waar er een bij jou in de buurt zit. Kringloopwinkels en andere stichtingen: De snelste manier om afstand te doen van jouw boeken is ze naar de Kringloopwinkel te brengen. Inventariseer eens of de school, opvang, bibliotheek iets kan met jouw boeken. Of misschien is er wel iemand in jouw omgeving die je blij kunt maken met jouw oude boeken. Mijn tip; vraag van tevoren of ze interesse hebben, via de app of op een laagdrempelige manier zodat de ander ook kan aangeven of ze hiervoor open staan. Maak er een zwerfboek van: Je kunt een aantal van jouw oude boeken ook op een plek neer leggen zodat een ander ‘m vindt en mee kan nemen. Denk bijvoorbeeld aan de trein of de bus. Op www.zwerfboek.nl kun je een gratis account aanmaken en je zwerfboek aanmelden. Je krijgt dan een code wanneer je je boek hebt aangemeld en zo kan degene die jouw zwerfboek vindt deze code invullen op de website en zo de historie van het boek ontdekken. Kaftwerk.nl Bij kaftwerk kun je ook terecht voor jouw oude boeken. Het liefst ontvangen ze exemplaren van de jaren ’30 t/m de jaren '90, maar exemplaren van na die tijd mogen ook. Van leesboeken tot kinderboeken, bij kantwerk zorgen ze ervoor dat deze boeken worden hergebruikt. Kaftwerk gebruikt namelijk de kaft van de boeken boek om er notitieboeken van te maken, mooi duurzaam toch?! Gratis aanbieden via Weggeef hoeken Wil je van jouw boeken af en hoef je er niets voor terug? Dan kun je jouw boeken ook gratis aanbieden via Facebook groepen, of gratis af te halen via Marktplaats. Via Facebook kun je ze vinden door te zoeken op ‘Weggeef hoeken’. Is verkopen, ruilen of doneren geen optie? Dan kun je er ook nog voor kiezen om jouw oude boeken op een andere manier te gebruiken. Knutselen Houd je van creatief bezig zijn? Dan kun je ook gaan knutselen met jouw oude boeken. Maak er bijvoorbeeld een schilderij van, of gebruik de bladzijdes om een kaart te maken. Op Pinterest kun je trouwens veel ideeën vinden! Welke optie heeft jouw voorkeur?
Comments