top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaaike Fris

Thuiswerken

Door het coronavirus zijn veel mensen genoodzaakt om hun dagen thuis anders in te delen. Want thuis is nu ook de plek waar we de afgelopen twee weken (onverwacht) hebben moeten werken. Hoe verleidelijk het ook is om je laptop in bed of op de bank open te klappen en aan de slag te gaan, heeft een goede werkplek zo z’n voordelen.Maar wat is nou een goede werkplek en hoe creëer je die? En hoe zorg je er dan ook nog voor dat je productief blijft? Hieronder volgen een aantal tips die je op weg kunnen helpen.

Begin met visualiseren. Hoe ziet jouw ideale werkplek er uit? Welke gevoelens komen naar boven en welke kleuren zie je? Je kunt er ook voor kiezen om beelden te verzamelen die jou aanspreken, door bijvoorbeeld Pinterest of Instagram als inspiratie te gebruiken. Dit is het uitgangspunt voor het creëren van jouw eigen werkplek en zal ervoor zorgen dat je gemotiveerd raakt om dit plekje voor jezelf te creëren.

Heb je een ruimte in huis die je niet/nauwelijks gebruikt? Of heb je thuis al een werkplek tot je beschikking? Mocht dat niet het geval zijn, niet getreurd. Je kunt in feite iedere ruimte in huis kiezen om als werkplek te gaan gebruiken. Een ruimte in huis kan in de eerste instantie een andere functie hebben dan een werkplek. Zoals bijvoorbeeld de eetkamertafel. Zorg er voor dat het weinig moeite kost om te switchen. Geef je werkspullen een vaste plek in huis zodat je er zo bij kunt als je begint, en je de spullen ook meteen kunt opruimen als je werkdag erop zit.

Zorg voor een opgeruimde plek waar je je kunt concentreren met alleen de spullen die je daadwerkelijk nodig hebt. Ga eens kritisch door je werkpapieren heen, is het nog relevant en/of kan het digitaal? Kijk daarnaast ook naar de spullen om je heen en kies ervoor om overbodige spullen een andere (tijdelijke) plek te geven. Geef je essentiële werkspullen een vaste plek en zorg voor zo min mogelijk afleiding op je werkplek. Zo blijf je geconcentreerd en voorkom je dat je naar spullen moet zoeken.

Maak je werkplek vervolgens persoonlijk: Waar word jij blij van? Een werkplek is uiteraard bedoelt om te werken, maar je mag er best voor zorgen dat je het thuiswerken leuk gaat vinden. Mits je daar blij van wordt uiteraard. Dit kun je volledig naar jouw eigen wensen doen. Houd je bijvoorbeeld van foto’s, kun je er voor kiezen om je werkplek aan te kleden met foto’s. Houd je van groen, kun je kiezen om een plantje neer te zetten. Houd je van een strakke werkplek, zonder tierelantijntjes, dan kan dat natuurlijk ook en kun je deze tip overslaan.

Nu je je werkplek hebt ingericht, kunnen de onderstaande tips je helpen productief te blijven. Zoals een goede zithouding. Het thuiswerken gaat wellicht nog even duren. Daarom is het belangrijk om ten eerste een goede stoel te gebruiken. Probeer rechtop te zitten, met je rug tegen de rugleuning en gebruik daarbij het gehele zitvlak. Zorg er ook voor dat je beeldscherm op ooghoogte staat, zo voorkom je dat je je lichaam gaat aanpassen en een onnatuurlijke houding aanneemt. Je kunt je computer ergens op zetten, denk aan een standaard of een stapel boeken.

Daarnaast is het belangrijk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de tijd. Omdat je zelf je dag kunt indelen kun je goed inspelen op je eigen behoeften. Luister naar je lichaam, welk deel van de dag ben jij het meest productief?Voor de een is dat namelijk ’s ochtends vroeg, en voor de ander is dat aan het eind van de dag. Pas je (dag)planning daarop aan.

Maak ten slotte een afwisseling in werkzaamheden, zodat je taakgericht aan het werk blijft. Zorg voor een korte pauze tussen het werk door om je gedachten even te verzetten. Dit kan bijvoorbeeld een drink/eetpauze zijn, maar ook een korte wandeling (houd rekening met 1,5 meter afstand) of een huishoudelijke taak. Kies waar je blij van wordt. Zet desnoods een timer om de tijd te bewaken. Zo zorg je er voor dat je je aandacht even verlegt en je je vervolgens weer volledig op je werk kunt concentreren.


Ik wens je veel werkplezier thuis!


163 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page