top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaaike Fris

Op naar Amerika om KonMari consultant te worden

Op een koude winterdag, was ik net klaar met werken. (Ik werkte toen fulltime als leerkracht). Ik voelde me ontzettend moe, maar ik kon pas naar huis als ik de laatste boodschappen had gedaan. De volgende dag zouden we op wintersport gaan naar Frankrijk. Een half uur laten waren de boodschappen binnen en kreeg ik een appje van mijn vriend, of ik nog even bij de Bruna wilde kijken of ze een boek hadden. Met enige tegenzin liep ik weer terug naar de Bruna. Daar viel mijn oog op het boek ‘ Spark Joy’ van Marie Kondo. Het vrolijk en tegelijkertijd rustgevend uitziende boek wekte meteen mijn nieuwsgierigheid. Het boek waar ik voor kwam hadden ze helaas niet en ik bedacht me wanneer ik de tijd had genomen een boek te lezen, of überhaupt een boek voor mezelf had gekocht. Ik kon niet bedenken wanneer dit was. Met het oog op de vakantie was dit wel een mooi moment en zo kocht ik het boek. De volgende dag vertrokken we.


Na een dagje skiën was ik heerlijk ontspannen en had ik eindelijk even de tijd voor mezelf. Ik pakte ‘ Spark Joy’ en begon te lezen. Het zou een lange avond worden, want ik las het boek in één ruk uit. Ik was meteen verkocht, van de methode, van Marie Kondo en van haar kijk op het leven. Ik had eindelijk gevonden waar ik al zo lang naar op zoek was.

Het kiezen van een vervolgstudie na de HAVO was voor mij een hele opgave. Erachter komen wat ik wilde worden vond ik moeilijk. Na lang twijfelen koos ik uiteindelijk voor de PABO. In het derde jaar van de opleiding begon ik te twijfelen, was dit nou wat ik écht wilde? De rest van mijn leven voor de klas staan? Ik maakte de opleiding (op aanraden van mijn ouders) af en rolde vervolgens van de ene inval klus in de andere. Na 3 jaar kreeg ik een vast contract op een nieuwe school en een eigen klas. Maar er was nog steeds iets wat mij bezig hield, was ik echt gelukkig met mijn baan? Op het moment dat ik de laatste bladzijde van ‘ Spark Joy’ las, wist ik het. Dit is mijn passie en hier wilde ik mijn beroep van maken!

Van jongs af aan was ik al bezig met opruimen en organiseren van alle spullen om mij heen. Maar het viel mij op dat ik ieder jaar weer een soort van grote opruimactie moest houden waarin ik alles uitzocht en ook wel spullen weg deed. Nu weet ik gelukkig beter.

Voordat ik besloot mijzelf in te schrijven voor het seminar van Marie Kondo deed ik wat onderzoek en zocht online naar ervaringen. Er hadden nog maar een aantal seminars plaatsgevonden, maar ik kon er wel het één en ander over vinden. Ik las verhalen van mensen die ontzettend enthousiast waren. Met de mensen om mij heen had ik het veel over mijn plannen en overwegingen. Iedereen stond achter mij en ik voelde dat het tijd was om de stap te nemen. Toevallig opende de inschrijving voor het seminar een paar weken na de voorjaarsvakantie. Ik kwam erachter dat er een aantal voorwaarden waren: 1) Je huis opruimen volgens de KonMari methode 2) De boeken van Marie Kondo lezen (‘Opgeruimd!’ en ‘ Spark Joy’) 3) Het insturen van foto’s van je huis nadat je het opruimproces hebt afgerond. Na goedkeuring van deze foto’s en de bovenste punten werd de deelname aan het seminar definitief.


Op 12 maart 2017 besloot ik mij in te schrijven voor het seminar van 28, 29 en 30 april 2017. De kosten voor het bijwonen van deze seminar: $1500. Het seminar vond plaats in Chicago. De reiskosten en verblijfskosten zaten niet inbegrepen bij deze prijs.

Kort na de voorjaarsvakantie was ik direct begonnen met het opruimen van mijn huis volgens de KonMari methode. In 2 maanden tijd rondde ik het proces af, had ik beide boeken gelezen en de foto’s ingestuurd.


Aangezien het seminar in het laatste weekend van de meivakantie viel, kon ik hieraan deelnemen. Op mijn werk was ik mede dankzij een lieve collega de 2 dagen na het seminar nog vrij. Mijn vriend kon ook verlof opnemen en we besloten er een roadtrip van te maken! Op mijn verjaardag (5 april) kreeg ik van mijn vriend de tickets cadeau! En toen was het zover, op naar Amerika! Na een prachtige rondreis via Washington, Philadelphia, New York en de Niagara Falls kwamen we op 27 april aan in Chicago. Ons hotel was op loopafstand van de locatie waar het seminar gehouden werd.


Die vrijdag werd er in de lobby van het hotel een informele borrel georganiseerd, voor alle deelnemers van het seminar. Op die manier kregen we de kans om alvast met elkaar kennis te maken. Ik vond het best spannend! Maar er heerste een fijne sfeer om elkaar te ontmoeten. Die avond was er ook een gecertificeerde consultant uit Chicago die ons het een en ander kon vertellen over het seminar en de zaken eromheen. Ze gaf een korte presentatie over haar eigen bedrijf en daarna kregen we ook de kans om vragen te stellen. Aan het eind van de avond kregen we een goodie bag.

En toen was het nog maar één nachtje slapen tot het seminar…. !

272 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page