top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaaike Fris

Hoe ik begon als startende ondernemer

Bijgewerkt op: 6 sep. 2019

Beginnen als startende ondernemer.. Hoe je doe je dat eigenlijk? Waar begin je? Ook ik heb mij dat vaak afgevraagd. Zoals je hebt kunnen lezen in mijn vorige blog zat ik middenin het traject om KonMari consultant te worden. Ik hielp mensen in mijn omgeving met het opruimen van hun huis zodat ik mijn ‘reports’ kon insturen. Daarnaast besloot ik een eigen bedrijf op te richten, om naast mijn baan als leerkracht mijn droom achterna te kunnen gaan.


Ik deed onderzoek en bekeek welke stappen ik zou moeten nemen om een eigen bedrijf op te richten. Ik bezocht de open dag die de Kamer van Koophandel jaarlijks organiseert. Ik volgde lezingen om informatie te verkrijgen en nieuwe dingen te weten te komen. Ik bezocht websites, waaronder het doeltreffende ‘Ondernemersplein’ en schreef mij in voor nieuwsbrieven waar nuttige onderwerpen aan bod kwamen, zoals van de Rabobank ‘Ik ga starten’.


Ik maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel om mij in te schrijven. Op 30 augustus 2017 was het dan zover. Op deze regenachtige dag bracht ik samen met mijn vader een bezoek aan de Kamer van Koophandel en schreef ik mij in! Dit voelde voor mij al een enorme stap, maar dit was nog maar het begin! Er waren zoveel dingen die nog moesten gebeuren, en daarnaast werkte ik ook nog 4 dagen als leerkracht.


Ik had de mazzel dat er ontzettend veel mensen in mijn omgeving met mij meedachten. Niet alleen over mijn bedrijfsnaam, waar ik overigens ontzettend over getwijfeld heb, maar ook de overige zaken die geregeld moesten worden. Van brainstormen tijdens familie etentjes tot diep in de nacht aan mijn website werken. Ik wilde een pakkende opening waarin meteen duidelijk werd wat het doel zou zijn en waar ik mensen in wilde ondersteunen. De zin: ‘De eerste stap naar een opgeruimd leven’ kwam vrijwel direct in mij op en werd de eye-catcher van mijn website.


Vervolgens ging ik aan de slag met het schrijven van de teksten op mijn website. Ik maakte een opzet en samen met mijn ouders, zusjes en vriend maakten we er een kloppend geheel van. Mijn zus, interieurstyliste en fotografe, nam de tijd om professionele foto’s te nemen. Mijn zusje, die ontzettend goed is in grafisch ontwerpen, ontwierp mijn logo, de huisstijl van mijn website, mijn visitekaartjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ondanks onze drukke levens, stonden deze mensen voor mij klaar. Daar ben ik ze nog steeds ontzettend dankbaar voor! Langzamerhand begon mijn bedrijf echt vorm te krijgen.


Nu ik terugkijk op de afgelopen twee jaar moet ik concluderen dat ik best trots ben op mezelf (maar ik ben er nog lang niet!) Het bewijst maar weer eens dat wanneer je écht iets wilt, het altijd mogelijk is. Mocht je je herkennen in mijn verhaal dan is mijn advies: gewoon doen! Ik heb mij vanaf het begin dat ik mij inschreef bij de Kamer van Koophandel voorgenomen om tegen alle nieuwe dingen die op mijn pad kwamen volmondig JA te zeggen. Dat heeft op één of andere manier ontzettend veel deuren voor mij geopend. Ik deed dingen die ik niet eerder had gedaan, samenwerken met Karlijn de Jonge en samen workshops geven voor 25 mensen, spreken voor groepen, live te gast zijn in tv-uitzendingen, spreken in radio uitzendingen, etc.

Het waren stuk voor stuk prachtige ervaringen, waar ik een hoop van heb geleerd.

Maar er zijn ook tijden geweest dat ik het moeilijk had. Als ‘eerste KonMari consultant in Nederland’ was ik onbewust een voorbeeld voor anderen. Maar ook daar leerde ik van.


Mijn doel voor de komende tijd is het uitbreiden van mijn bedrijf zodat ik fulltime kan doen waar mijn hart ligt. Want het persoonlijk begeleiden van mensen naar een opgeruimd leven is écht mijn passie.

321 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page