top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverMaaike Fris

Eerste KonMari consultant in NederlandWe verbleven in de 'Inn of Chicago'. Een prachtig hotel en zoals gezegd op loopafstand van het hotel waar het seminar gegeven werd, "The Gwen, A Luxury Collection Hotel". Na een korte nacht (ik kon moeilijk in slaap komen vanwege mijn enthousiasme en de spanning) ging de wekker om 08.00 uur.


We hadden samen ontbeten en toen was het toch echt tijd om te vertrekken. Het begon om 10.00 uur dus rond 09.40 uur wandelde ik rustig door de straten van Chicago op weg naar The Gwen. Het voelde aan de ene kant ook gek, om apart dingen te ondernemen. We hadden samen twee geweldige vakantieweken achter de rug en nu beleefden we de laatste dagen van de vakantie apart van elkaar. Maar ik was ontzettend blij dat dit allemaal op deze manier had uitgepakt. Dennis vermaakte zich prima, sightseeing in Chicago verveelt denk ik nooit.


En daar ging ik dan! Wandelend door de straten van Chicago. Binnen tien minuten kwam ik aan en nam ik de lift naar de derde verdieping. Vervolgens moest ik mij aanmelden en kreeg ik mijn naam badge. De zaal was ontzettend groot, er stonden prachtig gerangschikte tafels met daarop een KonMari werkboek en kladblok. Ik zag een aantal mensen van de borrel van de avond ervoor en we kletsten nog wat. Om 10.00 uur had iedereen plaatsgenomen en begon dag één van de training.


We keken allemaal vol spanning naar de Japans uitziende vrouw, die voor een beamer stond. Er werd om mij heen gefluisterd 'Is dat Marie Kondo...?' Ik had van tevoren gelezen dat het seminar werd gegeven door de rechterhand van Marie Kondo en niet door Marie Kondo zelf. Marie Kondo zou alleen de laatste dag (zondag) aanwezig zijn voor een praatje en het maken van de foto's. De Japanse vrouw begon te praten en de tolk vertaalde.


Het begon met een moment van bezinning. We stonden even stil bij het bijzondere feit dat alle mensen in de zaal, de tijd en moeite hadden genomen om hier te zijn. Dat we onze schema's zo hadden aangepast en op dit moment bij elkaar waren in het hier en nu. Onze passie voor opruimen bracht ons samen en dit allereerste moment deelden we met elkaar.


De eerste en tweede dag liepen we door de methode heen. Stap voor stap kregen we uitleg over de categorieën en daarnaast kregen we veel aanvullende informatie. Tussendoor stonden we stil bij vragen van de mededeelnemers en wisselden we ervaringen uit. Ook leerden we onder andere hoe we ons konden voorbereiden op een sessie, wat we het beste wel/niet konden doen en hoe we onze toekomstige cliënten zouden kunnen ondersteunen bij het ontdekken waar ze blij van werden. De essentie van écht luisteren werd behandeld en dit oefenden we met elkaar.


De laatste dag, dag drie, daar had iedereen zich op verheugd. Marie Kondo zou aan het eind van de middag aanwezig zijn. De sfeer was goed en ik merkte dat iedereen er veel zin in had haar te ontmoeten.


Daar stond ze dan, positief en enthousiast. Een kleine vrouw, ze straalde zoveel vreugde uit, dat het aanstekelijk was! Ze deed een woordje en vervolgens kregen we de gelegenheid om met haar op de foto te gaan. Het was ook mogelijk om onze boeken te laten signeren, dus er hadden heel wat deelnemers hun boek(en) ingeleverd.

Wat mij het meest is bijgebleven is de nadruk die er werd gelegd op de kracht van de groep als community. Dat het zoiets bijzonders is, als je mensen kunt helpen en te begeleiden naar een opgeruimd leven. En dat het mooi is om dit met elkaar te doen, elkaar te ondersteunen, feedback geven en bovenal ervaringen uitwisselen. Daar kunnen we ook een hoop van elkaar leren.


Dat was stap één, de deelname aan het seminar was afgerond. Diezelfde avond vlogen we naar huis en stond ik te popelen om de volgende stappen te ondernemen. Want het betekende niet meteen dat je na de deelname aan het seminar ook meteen consultant was. Er volgenden nog een aantal stappen! Na de deelname kregen we toegang tot de officiële facebookgroepen, waarin we ervaringen konden uitwisselen en elkaar ook vragen konden stellen.


Daarnaast oefende ik in tien sessies van minimaal drie uur hoe het was om iemand anders te begeleiden naar een opgeruimde omgeving. Onder mijn vrienden en kennissen waren er een aantal mensen geïnteresseerd, dus kon ik direct aan de slag.


Via het KonMari portal reflecteerde ik na elke sessie aan de hand van een aantal vragen, in de vorm van een kort verslag. (Welke cliënt, met welke categorie ik aan de slag ging, hoe lang we bezig waren, hoe het ging, wat er beter kon, etc.)


Bij het volbrengen van de 30 uur legde ik een examen af en toen ik dat eenmaal gehaald had, was de allerlaatste stap een telefonisch interview en het betalen de jaarlijkse fee ($500).

Zo werd ik eind december 2017 de eerste KonMari consultant van Nederland! Ben je zelf ook van plan KonMari consultant te worden? Neem dan een kijkje op mijn website!

189 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page